Marinade til dåhjort
7 dl. rødvin
1 rødløk
1 gulrot
5-6 knuste pepperkorn
4-5 hele nellik
1 laurbærblad
1 ss knuste einer
2-3 ss olje
Passer til ca. 2 kg kjøtt
Denne marinaden passer til steker og biffer. La kjøttet ligge i marinaden i 2-3 dager.
Marinaden kan du bruke under stekeprosessen og spe med om du damper f.eks. en bogstek
Kjempefin å bruke som saus. Spe med fløte og jevn på slutten.
Kraft
Knekk beina i mindre stykker.
Ha dem i en langpanne, og brun beina i ovnen i ca. 20 minutter ved 225- 250 grader.
Ha beina i en stor gryte, og hell på vann til beina dekkes.
Tilsett salt, ca. 1 ts pr. liter vann.
Skrell gulrot, persillerot, knollselleri, løk, purre og hele pepperkorn. Kuttes i 3 -4 store biter
Kok kraften i minimum 5 timer, gjerne 12 timer, uten lokk.
Avkjøles og siles dagen etter.
Kan fryses.
Dåhjortpudding
½ kg kvernet kjøtt
½ l melk el. fløte
1 egg
1 dl hvetemel
1 ss potetmel
Litt timian etter smak
1 ts buljong
Litt muskatt
Litt peper og salt
Bland inn salt slik at deigen blir seig. Spe med melk eller fløte.
Rør inn potetmel, egg og mel. Ha i krydder/ urter til slutt.
Helles i form og stekes ca. 1 time på 200 grader.
Dåhjortsuppe
1 – 1 ½ kg dåhjorthals
2 dl vann
2 ts salt
2-3 laurbær
8-10 svarte pepperkorn
2 løk
500g grønnsaker i fersk eller frossen blanding
1 buljongterning eller dåhjortkraft
Del halsen i mindre biter.
Legges i gryte og fylles på med vann. La det koke opp, skumm av.
Tilsett salt, krydder og løk i biter. Kokes under lokk i ca 2 timer.
Ta opp kjøttbeina, og skjær løs kjøttet.. Skjær kjøttet i mindre biter.
Sil kokekrafta, og ha i 1 buljongterning eller kraft.
Legg tilbake kjøttbitene, og ha i grønnsakene.
Kokes i ca. 5 min, eller til grønnsakene er møre.
Marinert dåhjortstek
1,5 kg dypfryst stek
7,5 dl vann
1 dl salt
1,5 ts sukker
8 stk hel pepper
Legg den dypfryste steken på rist over langpanne, og sett den i ovnen på 70-100 grader i ca. 12 timer til en kjernetemperatur på ca. 70 grader.
Bland vann, sukker, salt og hel pepper
Ta ut steken og legg den rett i laken i en bolle e.l. med lokk. Må være tett!
Vend steken et par ganger.
La det kjølne.
Steken bør ligge i laken i ca. 4 timer.
Steken kan bli for salt hvis den ligger for lenge i laken. Tilsett gjerne annet krydder i laken, f.eks. ett laurbærblad, noen einerbær eller litt timian.
Skjær den i tynne skiver á la roastbiff. Server gjerne fløtegratinerte poteter til.